Rikkaan miehen täyskäännös (saarnasarja Kolme rikasta miestä 3/3)
 • Lähetä palautetta /
 • Avaa Raamattu /
 • Lahjoita /
 • Lähetä ohjelmaidea

Raamattu

Valitse kirja ja luku ylläolevasta valikosta
Pyhä Raamattu - Vanha testamentti ja Uusi testamentti - Raamattu Kansalle 2012
© Raamattu Kansalle ry

Anna palautetta / Lähetä esirukouspyyntö

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Voit antaa palautetta tai lähettää rukouspyynnön käyttäen vasemmalla sijaitsevaa palautelomaketta. Valitse ensin palautteen tyyppi ja kirjoita sen jälkeen yhteystietosi ja viestisi.

Teknisten ongelmien kohdalla pyydämme antamaan vikaselosteen mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja selkeästi voidaksemme auttaa sinua. Huomioithan ruokuspyyntöä lähettäessäsi, että et lähetä lomakkeen kautta arkaluontaista tietoa ihmisistä.

Jättämäsi esirukoukset ohjataan kyseisen yhteisön sähköpostiin.

Ohjelmaidea

Anna ohjelmaidea

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.

Rikkaan miehen täyskäännös (saarnasarja Kolme rikasta miestä 3/3)

Pekka Havupalo, 2024-04-07

Teema: Rikkaan miehen täyskäännös (saarnasarja Kolme rikasta miestä 3/3)

Raamatunkohta: Luuk. 19:1-10

 Luvuissa 16-19 Luukas kertoo kolmen rikkaan miehen tarinat. Niissä näkyy huonoimmasta vaihtoehdosta alkava kehityskaari. Tarinat koskettavat myös meitä, sillä Suomessa asuvat kuuluvat maailman vauraimpaan prosenttiin. Kolmannesta rikkaasta miehestä meille kerrotaan asuinpaikka, nimi, ammatti, varallisuustaso ja koko.  Jeriko oli kuuluisa ruusutarhoistaan. Siellä oli talvellakin lämmintä ja maailmankuuluja balsamilehtoja, joiden tuoksu levisi kauas. Sakkeuksen nimi tarkoittaa puhdasta ja viatonta. Hän oli publikaani, tullien ja verojen kerääjä. Ammatin taustalla oli silmitön halu rikastua ja taipumus rikollisuuteen. Hän tarjosi Jerikon alueelta roomalaisille enemmän verotuloja kuin kukaan muu ja sai sen verotusoikeuden itselleen. Sitten hän myi oikeuksia osina eteenpäin ja näin hänestä tuli publikaanien esimies. Publikaanit saivat työstään ylellisen provision ja riistivät lisäksi ihmisiltä paljon ylimääräistä. Sakkeuksesta tuli rikas. Sakkeus tiesi, mitä rikkauden tavoittelu toisi tullessaan, mutta hän oli valmis maksamaan hinnan. Hänet luettiin maanpetturiksi. Häntä halveksittiin, pilkattiin ja vihattiin. Hänet erotettiin synagogasta. Hänen toverinsa olivat publikaaneja ja rikollisia. Hän oli ulkopuolinen, yksinäinen ja rikas. Kertomus Sakkeuksesta on kertomus rikkaan miehen täyskäännöksestä ja askelista, jotka johtivat elämän muutokseen.

I Muutoksen halu, j. 3-4

Jossakin vaiheessa Sakkeus alkoi ymmärtää, että hän maksoi sittenkin rikkaudestaan aivan liian suurta hintaa. Jatkuva hylätyksi tuleminen, väkivallan pelko ja ihmissuhteiden rajautuminen vain toisiin publikaaneihin vaativat veronkerääjältä oman veronsa. Sielu kumisi tyhjyyttään. Rikollinen riistäminen vaivasi omaatuntoa.
Oletko tehnyt päätöksiä, joista sait taloudellista etua, mutta samalla ihmissuhteet kärsivät tai jopa katkesivat? Kannattiko sittenkään?
Sakkeus oli kuullut Jeesuksesta. Hän oli kuullut myös voimakkaista ja pysyvistä muutoksista, joita Jeesus oli saanut aikaan. Hänessä heräsi toivo muutoksesta. Nähdäkseen Jeesuksen hän otti riskin ja meni häntä vihaavan ihmisjoukon luo. Kun kansaa oli paljon ja Sakkeusta tönittiin koko ajan syrjemmälle, tämä teki kaksi asiaa, joita juutalainen aikuinen mies ei koskaan tehnyt säilyttääkseen arvokkuutensa. Hän juoksi ja kiipesi puuhun. Joskus väärä omanarvontunto estää meitä etsimästä Jeesusta ja hakeutumasta hänen lähelleen. Muutos alkaa tapahtua, kun muutoksenhalu kasvaa suuremmaksi kuin kasvojen säilyttämisen tarve.
II Jeesuksen kohtaaminen, j. 5

Jeesus ja häntä seuraava väkijoukko kulkivat Jerikon läpi. Sakkeus odotti puussa nähdäkseen Jeesuksen. Sitten tapahtui jotakin, joka yllätti sekä Sakkeuksen että Jeesusta seuraavan joukon täydellisesti. Sakkeus yllättyi, kun Jeesus tunsi hänet ja oli hänestä kiinnostunut, vaikka hän oli riistäjä. Nimeltä puhuttelu kantoi lupausta siitä, että puhdistuminen on mahdollista.
Väkijoukko yllättyi siitä, että Jeesus tahtoi päästä vihatun miehen kotiin. Jokainen, joka oli tekemisessä publikaanien kanssa, joutui skandaalinkäryn keskelle. Jeesus sai osakseen vihaisia katseita. Sakkeus tajusi, että Jeesus otti kantaakseen pilkkaa ja häpeää hänen tähtensä.
III Jeesuksen vastaanottaminen, j. 6-8

Jeesus antoi Sakkeukselle sitä, mitä tämä eniten kaipasi: hyväksyntää, arvostusta ja rakkautta. Tämä avasi Sakkeuksen sydämen. Hän otti Jeesuksen iloiten vastaan kotiinsa ja sydämeensä.
Usko Jeesukseen sai aikaan täyskäännöksen Sakkeuksen elämässä. Ennen hän himoitsi joka ikistä euroa ja riisti saadakseen lisää. Nyt hän näki varallisuuden mahdollisuutena auttaa. Hän muuttui ottajasta antajaksi. Sakkeus ei pelastunut siksi, että hän antoi. Hän antoi siksi, että hän pelastui.
Sakkeuksesta tuli Abrahamin poika myös uskonsa tähden. Jeesus etsi hänet ja pelasti hänet.
Mitä me voimme oppia tästä kertomuksesta:

rikkauden tavoittelulla on seurauksia, joista osa on kielteisiä
ihmissuhteita ei kannata uhrata taloudellisen edun alttarille
Jeesus tuntee sinut nimeltä ja on kiinnostunut juuri sinusta. Hän haluaa tulla sinun kotiisi ja sydämeesi.
Jeesus rakastaa sinua täysin riippumatta menneisyydestäsi
Jeesus kantoi pilkkaa, häpeää ja ristinkuoleman meidän tähtemme
Jeesus edelleen etsii ja pelastaa sitä, mikä on kadonnutta
Jeesus saa aikaan täyskäännöksiä
Tervetuloa Jeesuksen luokse. Tervetuloa kohtaamaan Jumalaa ja ihmisiä syvenevästi. Tervetuloa elämään todeksi Jumalan suunnitelmaa. Tervetuloa suhtautumaan ihmisiin kannustavasti.

Tuottaja: Turun Helluntaiseurakunta | Esiintyjät: Pekka Havupalo | Kesto: 00:35:05 | Ajankohta: 7.4.2024

 • Katso lisää

 • Kaikki/
 • Jaksot/
 • Klipit

Lahjoita

Tule tukemaan UskoTV:n työtä ja tue omalla lahjoituksellasi, niin että voimme tulevaisuudessakin tarjota sinulle hyviä ohjelmia katsottavaksi. Lahjoita nyt!

Select Payment Method
Personal Info

Terms

Donation Total: 20.00€

SOITA 0600-12500

Puhelun hinta 10,26 e/puh + pvm

Keräyslupa: RA/2021/1670
alkaen 1.1.2022, myöntäjä Poliisihallitus 9.12.2021. Varat käytetään Avainmedian medialähetystyöhön Suomessa ja ulkomailla.

Lisää katsottavaa