Pyhä Henki seurakuntaa rakentamassa
 • Lähetä palautetta /
 • Avaa Raamattu /
 • Lahjoita /
 • Lähetä ohjelmaidea

Raamattu

Valitse kirja ja luku ylläolevasta valikosta
Pyhä Raamattu - Vanha testamentti ja Uusi testamentti - Raamattu Kansalle 2012
© Raamattu Kansalle ry

Anna palautetta / Lähetä esirukouspyyntö

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Voit antaa palautetta tai lähettää rukouspyynnön käyttäen vasemmalla sijaitsevaa palautelomaketta. Valitse ensin palautteen tyyppi ja kirjoita sen jälkeen yhteystietosi ja viestisi.

Teknisten ongelmien kohdalla pyydämme antamaan vikaselosteen mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja selkeästi voidaksemme auttaa sinua. Huomioithan ruokuspyyntöä lähettäessäsi, että et lähetä lomakkeen kautta arkaluontaista tietoa ihmisistä.

Jättämäsi esirukoukset ohjataan kyseisen yhteisön sähköpostiin.

Ohjelmaidea

Anna ohjelmaidea

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.

Pyhä Henki seurakuntaa rakentamassa

Raamatunkohta: Sak. 4:6-7 Pekka Havupalo, 2023-11-05
Teema: Pyhä Henki seurakuntaa rakentamassa

Serubbaabel oli Juudan käskynhaltija aikana, jolloin kansa oli palannut Baabelin vankeudesta ja aloitti Jumalan temppelin rakentamisen v. 536 eKr. Kuusi vuotta myöhemmin työ keskeytyi ulkoisesta pakosta. Kansa lannistui, eikä uusia aloitteita rakentamisen jatkamiseksi tehty kymmeneen vuoteen. Silloin Jumala lähetti kaksi profeettaa, Haggain ja Sakarjan, haastamaan ja rohkaisemaan palaamaan työhön. Haaste kohdistui erityisesti hallinnolliseen johtajaan Serubbaabeliin ja hengelliseen johtajaan ylipappi Joosuaan.

Ilmeisesti Serubbaabel oli pohtinut rakentamisen jatkamista, mutta päätteli, että haaste on liian suuri ja heiltä puuttuu valtaa ja voimavaroja. Silloin Sakarja toi Jumalan sanan, jonka mukaan Serubbaabel unohti yhtälöstä kaikkein olennaisimman tekijän eli Pyhän Hengen mahdollisuudet. Vuoren kokoinen haaste + vallan puute + voimavarojen puute + Pyhä Henki riittävät aina siihen, mitä Jumala haluaa meidän tekevän.

Mekin olemme rakentamassa Jumalan temppeliä, ihmisistä koostuvaa Jumalan seurakuntaa. Meilläkin on haasteita. Meilläkään ei ole riittävästi valtaa eikä voimavaroja, mutta meillä on Pyhä Henki, jonka kanssa kaikki on mahdollista ja joka rakentaa Jumalan seurakuntaa monin eri tavoin.

I Pyhä Henki rakentaa seurakuntaa armolahjojen kautta, 1. Kor. 14:3-4
• Armolahjat ovat Jumalan armon osoituksia sekä lahjojen käyttäjille että niiden kohteille. Kukaan ei voi ansaita sitä, että Jumala käyttäisi häntä armolahjojen välikappaleena, eikä kukaan voi ansaita sitä, että Jumala auttaisi häntä armolahjojen kautta. Niinpä armolahjat voivat toimia hyvinkin kypsymättömän kristityn kautta. Siksi hengellistä palvelutyötä ei voida rakentaa armolahjojen varaan vaan Hengen hedelmän varaan (rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys…).
• Armolahjoissa on kyse Jumalan rakkauden virrasta yksilöitä ja yhteisöjä kohtaan. Siksi Paavali keskeyttää opetuksensa armolahjoista 1. Kor. luvuissa 12 ja 14 rakkauden ylistyksellä luvussa 13. Jakeissa 1-3 hän toteaa, että ylivertainen puhetaito, armolahjojen runsaus, uskon voima ja äärimmäiset kieltäymykset ovat arvottomia ilman rakkautta. Jumala ei siis ensisijaisesti etsi käyttöönsä ihmisiä, jotka kykenevät vaan ihmisiä, jotka rakastavat.
• Myös kielilläpuhumisen perimmäinen tarkoitus on Jumalan rakkauden välikappaleena toimiminen. Kun kielillä puhuva rakentaa itseään, hän ei tee sitä vain itseään varten, vaan että hän sisimmältään rakentuneena voisi välittää rakkautta eteenpäin.

II Pyhä Henki rakentaa seurakuntaa todistamalla Jeesuksesta, Joh. 15:25-26
• Pyhän Hengen toiminnan keskipisteenä on Jeesus, hänen persoonansa, hänen kuolemansa, hänen ylösnousemuksensa, hänen kuninkuutensa, rakkautensa ja voimansa. Hän kaikessa näyttää meille Jeesuksen suuruutta ja ottaa meidät mukaansa kertomaan hänestä toisille.
• Pyhä Henki janoaa olla yhteistyössä Jeesuksen seuraajien kanssa. Tämän yhteistyön tuloksena seurakunta rakentuu uusista uskoon tulleista ihmisistä.

III Pyhä Henki rakentaa seurakuntaa kutsumalla palvelemaan, Apt. 16:9
• Paavalin näky oli erittäin selvä. Sen sisältönä oli aloittaa jotakin uutta, tulla välittämään Jumalan rakkautta ja evankeliumia uudelle ihmisryhmälle. Usein Pyhän Hengen kutsu palvelemaan alkaa aavistuksenomaisesti ja syvenee, kun askeleita sitä kohti otetaan.
• Pyhän Hengen kutsuun vastaaminen tuottaa iloa, merkitystä ja tyydytystä. Jokaiseen kutsuun sisältyy Jumalan rakkauden välittäminen niille, joiden kanssa kutsua toteutetaan ja niille, joita palvelulla saavutetaan. Hengen kutsusta kieltäytyminen patoaa Jumalan rakkauden virtaa.

Tuottaja: Turun Helluntaiseurakunta | Esiintyjät: Pekka Havupalo | Kesto: 00:33:12 | Ajankohta: 5.11.2023

 • Katso lisää

 • Kaikki/
 • Jaksot/
 • Klipit

Lahjoita

Tule tukemaan UskoTV:n työtä ja tue omalla lahjoituksellasi, niin että voimme tulevaisuudessakin tarjota sinulle hyviä ohjelmia katsottavaksi. Lahjoita nyt!

Select Payment Method
Personal Info

Terms

Donation Total: 20.00€

SOITA 0600-12500

Puhelun hinta 10,26 e/puh + pvm

Keräyslupa: RA/2021/1670
alkaen 1.1.2022, myöntäjä Poliisihallitus 9.12.2021. Varat käytetään Avainmedian medialähetystyöhön Suomessa ja ulkomailla.

Lisää katsottavaa