Lähelle
 • Lähetä palautetta /
 • Avaa Raamattu /
 • Lahjoita /
 • Lähetä ohjelmaidea

Raamattu

Valitse kirja ja luku ylläolevasta valikosta
Pyhä Raamattu - Vanha testamentti ja Uusi testamentti - Raamattu Kansalle 2012
© Raamattu Kansalle ry

Anna palautetta / Lähetä esirukouspyyntö

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Voit antaa palautetta tai lähettää rukouspyynnön käyttäen vasemmalla sijaitsevaa palautelomaketta. Valitse ensin palautteen tyyppi ja kirjoita sen jälkeen yhteystietosi ja viestisi.

Teknisten ongelmien kohdalla pyydämme antamaan vikaselosteen mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja selkeästi voidaksemme auttaa sinua. Huomioithan ruokuspyyntöä lähettäessäsi, että et lähetä lomakkeen kautta arkaluontaista tietoa ihmisistä.

Jättämäsi esirukoukset ohjataan kyseisen yhteisön sähköpostiin.

Ohjelmaidea

Anna ohjelmaidea

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.

Lähelle

Raamatunkohta:  Matt. 22:34-40                       Pekka Havupalo, 2021-10-31

Teema:     Lähelle

Tämä keskustelu käytiin kolme vuorokautta ennen kuin Jeesus ristiinnaulittiin ja Jumalan ääretön rakkaus ihmiskuntaa kohtaan tuli kaikkien nähtäväksi. Tämä oli viimeinen kolmesta kysymyksestä, jotka fariseukset ja saddukeukset esittivät Jeesukselle sinä päivänä saadakseen hänet ansaan. Kysymyksiä edelsi Jeesuksen kolme vertausta: vertaukset kahdesta pojasta, viinitarhan vuokraajista ja kuninkaan pojan häistä. Ne koskettivat ylipappien ja fariseusten asenteita ja toimintaa ja saivat nämä pohtimaan sitä, kuinka saisivat Jeesuksen sanoistaan kiinni. Ensin he esittivät Jeesukselle kysymyksen veron maksamisesta keisarille ja sitten kysymyksen ylösnousemuksesta. Kun Jeesuksen vastaukset jättivät kuulijat hämmästyksen valtaan, fariseukset tekivät vielä yhden kysymyksen: ”Mikä on lain suurin käsky?” Sen esittäjäksi valittiin tooran paras tuntija, lainoppinut, jonka he ajattelivat voivan kumota Jeesuksen minkä tahansa vastauksen.

Kysymys oli tuohon aikaan ilmeisesti aika yleinen fariseusten keskinäisissä keskusteluissa. Kuulijat miettivät, minkä käskyn Jeesus nostaisi esiin. Olisiko se elämän suoja (älä tapa), olisiko se kunnian suoja (älä lausu väärää todistusta), olisiko se yksityisomaisuuden suoja (älä varasta), olisiko se avioliiton suoja (älä tee huorin) vai olisiko se Jumalan kunnian suoja (älköön sinulla olko muita jumalia). Jeesuksen ei tarvinnut miettiä vastaustaan. Hän tiesi, mikä on suurin käsky ja samalla koko muun lain tulkinta-avain, j. 37-40. Jeesuksen vastaus nostaa esille tärkeitä näkökohtia.

I                Tärkeintä on suhde

Tärkeimmät käskyt koskevat ihmisen kahta tärkeintä suhdetta: ihmisen yhteyttä Jumalaan ja ihmisten yhteyttä toisiinsa. Jumala haluaa, että nämä suhteet voivat hyvin.
Jumala ei odota, että pystyisimme itse sytyttämään sisimpäämme rakkautta Jumalaa ja ihmisiä kohtaan. Hän toivoo, että me avautuisimme sille rakkaudelle, jota hän osoittaa meitä kohtaan, huipentumana Jeesuksen kuolema meidän syntiemme tähden. Jumalan rakkaus voi sytyttää meidän rakkautemme. Me rakastamme, koska hän on ensin rakastanut meitä, 1. Joh. 4:19
Rakkaus on innokasta pyrkimystä jotakin kohti ja luovuttamatonta kiinnipitämistä.
Rakkaus on myös jotakin muuta, 5. Moos. 6:4-5. Rakkaus on kuuntelemista. Fariseukset kuulivat kaiken mitä Jeesus sanoi, mutta eivät kuunnelleet mitään siitä, mitä hän sanoi.
Rakkaus jättää jälkeensä kuulluksi tulemisen tunteen. Kuinka upeaa olisikaan, jos Jumala saisi kokea, että hän on tullut kuulluksi. Kuinka upeaa olisikaan, jos me saisimme ihmissuhteissamme kokea, että tulemme puolin ja toisin kuulluiksi.
Myös rakkaus Jumalaan kylmenee, jos kannamme kaunaa ihmisille, 3. Moos. 19:18, 1. Joh. 3:20.
II                Rakkauden laiminlyönti johtaa kahlitsevaan uskonnollisuuteen

Fariseukset ja ylipapit olivat riisuneet Jumalan laista sen ytimen eli rakkauden pois. Tämä johti lakihenkiseen uskonnollisuuteen, joka ilmeni useilla tavoilla
tiukoista tulkinnoista ja oikeaoppisuudesta ilman rakkautta oli tullut turvallisuuden lähde, jota Jeesus järkytti, kun paransi sairaita sapattina ja seurusteli syntisten kanssa.
kirjoituksista ilman rakkautta oli tullut vääristyneen vallankäytön ja kontrollin väline. Fariseuksilla oli kirjoitusten ohella 613 käskyä, joista 365 alkoi sanoin ”et saa”
kirjoituksista ilman rakkautta oli tullut ylemmyydentunnon tuki ja vihan oikeuttaja
Ei ihme, että Paavali oman kokemuksensa pohjalta kirjoittaa, 2. Kor. 3:6
Jos seurakuntamme näky ilmaistaisiin yhdellä sanalla, sana olisi ”Lähelle”. Jumalan päämäärät ja hänen pelastava tahtonsa pääsevät parhaiten toteutumaan sellaisten ihmisten ja seurakuntien kautta, jotka opettelevat rakastamaan Jumalaa ja ihmisiä ja joiden kasvusuunta on lähelle Jumalaa ja lähelle ihmisiä. Lähellä olevat voivat auttaa toisia pääsemään lähelle. Ole turvallisella mielellä. Sinua rakastetaan.

Tuottaja: Turun Helluntaiseurakunta | Esiintyjät: Pekka Havupalo | Kesto: 00:29:43 | Ajankohta: 31.10.2021

 • Katso lisää

 • Kaikki/
 • Jaksot/
 • Klipit

Lahjoita

Tule tukemaan UskoTV:n työtä ja tue omalla lahjoituksellasi, niin että voimme tulevaisuudessakin tarjota sinulle hyviä ohjelmia katsottavaksi. Lahjoita nyt!

Select Payment Method
Personal Info

Terms

Donation Total: 20.00€

SOITA 0600-12500

Puhelun hinta 10,26 e/puh + pvm

Keräyslupa: RA/2021/1670
alkaen 1.1.2022, myöntäjä Poliisihallitus 9.12.2021. Varat käytetään Avainmedian medialähetystyöhön Suomessa ja ulkomailla.

Lisää katsottavaa