Kutsuttu yhteyteen ja merkitykseen
 • Lähetä palautetta /
 • Avaa Raamattu /
 • Lahjoita /
 • Lähetä ohjelmaidea

Raamattu

Valitse kirja ja luku ylläolevasta valikosta
Pyhä Raamattu - Vanha testamentti ja Uusi testamentti - Raamattu Kansalle 2012
© Raamattu Kansalle ry

Anna palautetta / Lähetä esirukouspyyntö

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Voit antaa palautetta tai lähettää rukouspyynnön käyttäen vasemmalla sijaitsevaa palautelomaketta. Valitse ensin palautteen tyyppi ja kirjoita sen jälkeen yhteystietosi ja viestisi.

Teknisten ongelmien kohdalla pyydämme antamaan vikaselosteen mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja selkeästi voidaksemme auttaa sinua. Huomioithan ruokuspyyntöä lähettäessäsi, että et lähetä lomakkeen kautta arkaluontaista tietoa ihmisistä.

Jättämäsi esirukoukset ohjataan kyseisen yhteisön sähköpostiin.

Ohjelmaidea

Anna ohjelmaidea

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.

Kutsuttu yhteyteen ja merkitykseen

Raamatunkohta:   Matt. 4: 18-22          Pekka Havupalo, 2022-05-01

Teema:   Kutsuttu yhteyteen ja merkitykseen

Jeesus tuli etsimään ja pelastamaan sitä, mikä on kadonnut. Ihmiset olivat kateissa Jumalan luota ja siksi heidät täytyi etsiä. Ihmiset olivat uhattuja ja siksi heille täytyi antaa pelastumisen mahdollisuus. Lisäksi Jeesus näytti, millainen Jumala on pyhyydessään, rakkaudessaan, armossaan ja voimassaan. Siksi se, joka on nähnyt Jeesuksen, on nähnyt myös Isän. Jo julkisen palvelutehtävänsä alussa Jeesus alkoi huolehtia siitä, että sanoma hänestä leviäisi sen jälkeen, kun hän olisi lähtenyt taivaaseen. Siksi hän keräsi ympärilleen tiimin, joka jatkaisi hänen työtään. Hän kutsui ihmisiä yhteyteen ja merkitykseen.

Jeesus näki tässä kaksi veljesparia. Hän ei siis ainoastaan huomannut heitä, vaan näki heidät tavalla, joka sai hänet toimimaan. Hän näki näissä miehissä oman luomistyönsä jäljet. Hän näki kaikki ne lahjat, joita he olemuksessaan kantoivat: ne, jotka olivat jo näkyvissä ja ne, jotka olivat vielä idussaan. Hän näki koko sen potentiaalin, mikä oli kätkettynä näihin miehiin. Siksi hän kutsui heidät yhteyteen ja merkitykseen.

Jeesus näkee sinut samalla tavalla kuin hän näki nämä miehet. Hän näkee kaikki ne kyvyt, taidot ja lahjat, joita juuri sinä olemuksessasi kannat, joko ilmeisinä tai piilevinä. Hän näkee koko sen potentiaalin, mitä juuri sinä voisit olla Jumalan käytössä. Hän näkee kaikki ne kivut, joiden läpi olet tähän hetkeen tullut. Hän näkee myös kaikki ne virheet, joita juuri sinä olet tehnyt. Kaiken sen läpi ja kaikesta siitä huolimatta hän kutsuu sinua yhteyteen ja merkitykseen.

I                 Kutsu yhteyteen, j. 19 a

Kutsu seuraamaan oli konkreettinen ja poikkeuksellinen. Konkreettinen se oli siksi, että tästä lähtien Jeesus käveli edellä ja opetuslapset kulkivat hänen jäljessään. Poikkeuksellinen se oli siksi, että muiden rabbien oppilaat kerääntyivät omasta aloitteestaan kuuntelemaan rabbin puheita. Jeesuksen seuraajat eivät oppineet vain Jeesuksen puheista vaan koko yhdessäolosta. Jeesuksen antama kutsu sisälsi kutsun tiimiin, sillä hän kutsui useita seuraamaan häntä yhdessä.
Jeesuksen näky ihmisten etsimisestä ja pelastamisesta syntyi Jumalan kolminaisuuden keskinäisessä yhteydessä. Yleensä Jumalan antamat Jumalan valtakuntaa rakentavat näyt syntyvät, saavat muotonsa ja hioutuvat yhteydessä Jeesukseen ja muihin Jeesuksen seuraajiin.
Jeesuksen sanoissa oli jotakin niin arvovaltaista, niin rakkaudellista, niin sytyttävää, niin toivorikasta, että kutsutut vastasivat kutsuun välittömästi ja myönteisesti. He raivasivat elämässään tilaa Jeesuksen antamalle kutsulle. Sen tähden toiset jättivät taakseen verkot ja toiset veneen. Kun Jeesus kutsuu meitä, jotkut muut vaihtoehdot jäävät meidän taaksemme.
Jeesus tarjoaa ensin yhteyttä, koska yhteydessä hänen ja toistemme kanssa meidän identiteettimme alkaa korjautua ja meidän haavamme alkavat parantua.
II                Kutsu merkitykseen, j. 19 b

Jeesus lupasi, että hänen seuraajansa saisivat olla osallisia jostakin paljon itseään suuremmasta. Jeesus tekisi heidät kykeneviksi toteuttamaan Jumalan suunnitelmia maan päällä. Se toisi heidän elämäänsä syvää merkitystä. Jeesus otti käyttöönsä sen, mitä miehet jo osasivat.
Näky ei aina synny näin nopeasti ja voimakkaasti. Enimmäkseen se kehittyy prosessina, jossa ihminen alkaa tulla tietoiseksi niistä kyvyistä ja lahjoista, joita hän olemuksessaan kantaa. Se voi ilmetä myös orastavan mielenkiintona jotakin tehtävää kohtaan. Se voi tulla näkyväksi ärsyyntymisenä siitä, että miksi kukaan ei tee juuri tälle asialle yhtään mitään.
Mikä liikuttaa sisintäsi? Mitä juuri sinä haluaisit tehdä seurakunnassa ja Jumalan valtakunnassa? Sen ei tarvitse olla mitään sellaista, mitä seurakuntana jo teemme. Me haluamme tukea ja antaa tilaa myös uusille aloitteille. Meillä saa kokeilla ja oppia myös erehtymisen kautta.
Jeesus kutsui ihmisiä yhteyteen ja merkitykseen. Sitä me seurakuntanakin haluamme tehdä, vaikka emme osaakaan tehdä sitä lähellekään niin hyvin kuin Jeesus. Meidän ydintehtävämme on kohdata, kutsua ja kannustaa ihmisiä. Jeesus kutsuu juuri sinua lähelleen. Hänellä on varattuna juuri sinulle henkilökohtainen näky, jonka toteuttaminen antaa elämääsi merkitystä, mitä et voi löytää mistään muualta.

Tuottaja: Turun Helluntaiseurakunta | Esiintyjät: Pekka Havupalo | Kesto: 00:36:09 | Ajankohta: 1.5.2022

 • Katso lisää

 • Kaikki/
 • Jaksot/
 • Klipit

Lahjoita

Tule tukemaan UskoTV:n työtä ja tue omalla lahjoituksellasi, niin että voimme tulevaisuudessakin tarjota sinulle hyviä ohjelmia katsottavaksi. Lahjoita nyt!

Select Payment Method
Personal Info

Terms

Donation Total: 20.00€

SOITA 0600-12500

Puhelun hinta 10,26 e/puh + pvm

Keräyslupa: RA/2021/1670
alkaen 1.1.2022, myöntäjä Poliisihallitus 9.12.2021. Varat käytetään Avainmedian medialähetystyöhön Suomessa ja ulkomailla.

Lisää katsottavaa