Kutsu rukoukseen
Raamatunkohta: Matt. 18:19-20 Pekka Havupalo, 2020-12-06
Teema: Kutsu rukoukseen
Tähän päivään liittyy kolme tärkeää teemaa, joita yhdistävänä punaisena lankana kulkee rukous.
1. Vietämme itsenäisyyspäivää. Itsenäinen Suomi täyttää 103 vuotta. Tämä kansakunta on vaikeina aikoina usein turvautunut rukoukseen. Kun talvisodan syttymisestä oli kulunut seitsemän päivää, presidentti Kyösti Kallio johdatti kansakuntaa rukoukseen Nivalan kirkossa 6.12.1939 näin (liite)
2. Elämme adventtiaikaa. Adventti tarkoittaa odottamista. Syvin odotuksemme ei kohdistu jouluun vaan Jeesuksen paluuseen: ”Vaikka minä menenkin valmistamaan teille sijaa, tulen takaisin ja otan teidät luokseni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen”, Joh. 14:3. Ilmestyskirjan lopussa on Jeesuksen paluuseen liittyvä lyhyt rukous: ”Aamen, tule, Herra Jeesus!” Tähän rukoukseen liitymme tänäänkin.
3. Ensi vuonna seurakuntamme täyttää 100 vuotta. Aloitamme juhlavuotemme kymmenen päivän erityisellä rukousajalla, otsikolla kutsu rukoukseen. Emme lisää kalenteriimme yhteisiä rukousiltoja, vaan pyydämme, että jokainen meistä rukoilisi tavallista enemmän arjessaan: kodeissa, pienryhmissä, ystävien kesken, palvelutiimeissä, kaikkialla.
Opetuslapset kysyivät Jeesukselta, kuka on suurin taivasten valtakunnassa (j.1). Jeesus kertoi heille, mikä on suurta taivasten valtakunnassa. Suurta on nöyrtyä lapsen kaltaiseksi (j. 2-11). Suurta on etsiä eksyneitä (j. 12-14). Suurta on voittaa syntiin langenneita takaisin (j. 15-18). Suurta on rukoilla kestävästi (j. 19-20).
Jeesuksen sanat rukoilevasta kahden tai kolmen hengen ryhmästä liittyvät syntiin langenneiden takaisin voittamiseen. Jakeissa 19-20 mainitut 2-3 rukoilijaa ovat samat ihmiset kuin jakeessa 16 mainitut 2-3 henkilöä, joiden tavoitteena on voittaa syntiä tekevä henkilö takaisin seuraamaan Jeesusta.
Tämä taustalla näistä jakeista löytyy pienen ryhmän yhteiseen rukoukseen liittyviä yleisiä periaatteita.
I Pienessä ryhmässä voidaan rukoilla luottamuksellisesti, j. 19
• On tärkeää kokoontua rukoilemaan säännöllisesti suuremmalla joukolla. Isossa ryhmässä ei kuitenkaan voida käsitellä kaikkein herkimpiä ja syvimpiä henkilökohtaisia aiheita. Jeesus antaa ymmärtää, että me tarvitsemme myös rukousyhteyttä, joka voi olla niin avoin, että siinä voidaan rukoilla mitä tahansa, voidaan jakaa henkilökohtaiset taakat ja ongelmat.
• Jeesus toivoo, että kun tällaisia pieniä ryhmiä kokoontuu, niissä ei keskitytä pelkästään niiden jäsenten ongelmiin, vaan rukoillaan myös eksyneiden ja syntiä tekevien puolesta. Rukous tasoittaa Jeesuksesta kaukana olevien ihmisten tietä Jeesuksen luo.
II Pieni ryhmä voi sitoutua sopimusrukoukseen, j. 19
• Isossa ryhmässä on niin paljon rukousaiheita, että niistä on hankala poimia ne, joihin koko ryhmä sitoutuisi pidemmäksi aikaa. Pienessä ryhmässä sitoutuminen on voimakkaampaa, koska se on vastavuoroista ja jokaisen rukouksella koetaan olevan merkitystä.
• Jeesus tuntuu odottavan, että rukousryhmä sitoutuu sovittuun rukoukseen siihen saakka, että rukousvastaus ilmestyy.
III Pienellä ryhmällä on erityinen lupaus Jeesuksen läsnäolosta, j. 20
• Jeesuksen läsnäolo edellyttää kokoontumista Jeesuksen nimessä. Se tarkoittaa asettautumista Jeesuksen auktoriteetin ja Jumalan tahdon alaisuuteen. Se tarkoittaa itsekkäiden motiivien hylkäämistä. Voimme lähestyä Jumalaa vain Jeesuksen sovitustyön pohjalta.
• Jeesuksen läsnäolo takaa rukousvastaukset. Hän ohjaa, Hän vahvistaa, Hän auttaa.
Kahden hengen rukousryhmään tarvitaan vain kaksi ihmistä, joilla molemmilla on puhelin.
Tuottaja: Turun Helluntaiseurakunta | Esiintyjät: Pekka Havupalo | Kesto: 00:23:52 | Ajankohta: 6.12.2020