Helluntain kolme ihmettä
 • Lähetä palautetta /
 • Avaa Raamattu /
 • Lahjoita /
 • Lähetä ohjelmaidea

Raamattu

Valitse kirja ja luku ylläolevasta valikosta
Pyhä Raamattu - Vanha testamentti ja Uusi testamentti - Raamattu Kansalle 2012
© Raamattu Kansalle ry

Anna palautetta / Lähetä esirukouspyyntö

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Voit antaa palautetta tai lähettää rukouspyynnön käyttäen vasemmalla sijaitsevaa palautelomaketta. Valitse ensin palautteen tyyppi ja kirjoita sen jälkeen yhteystietosi ja viestisi.

Teknisten ongelmien kohdalla pyydämme antamaan vikaselosteen mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja selkeästi voidaksemme auttaa sinua. Huomioithan ruokuspyyntöä lähettäessäsi, että et lähetä lomakkeen kautta arkaluontaista tietoa ihmisistä.

Jättämäsi esirukoukset ohjataan kyseisen yhteisön sähköpostiin.

Ohjelmaidea

Anna ohjelmaidea

 • Lomakkeella kerätään nimi ja sähköpostiosoite, voidaksemme vastata viestiisi. Lisää tietosuojasta löydät tietosuojaselosteesta.

Helluntain kolme ihmettä

Raamatunkohta: Apt. 2:1-4 Pekka Havupalo, 2022-06-05
Teema: Helluntain kolme ihmettä

Helluntai oli alun perin sadonkorjuu- ja viikkojuhla. Ohraa alettiin korjata pääsiäisenä ja kesti seitsemän viikkoa, kunnes vehnäkin oli korjattu. Juhlaa nimitettiin viikkojuhlaksi, koska sitä piti viettää pääsiäisestä lukien seitsemännen sapatin jälkeisenä päivänä. Juhla muuttui myöhemmin lain antamisen muistojuhlaksi ja siitä tuli yksi kolmesta pyhiinvaellusjuhlasta. Muut olivat pääsiäinen ja lehtimajanjuhla. Jumala vuodatti Pyhän Hengen juuri helluntaina näyttääkseen, että Hänen valtakuntansa sadonkorjuu riippuu Pyhän Hengen vaikutuksesta ja Pyhä Hengen saapuminen on lain antamisen jatkumo. Jeesuksen seuraajien elämän ytimessä tulisi olla Jumalan Sana eli Jeesus, yhteys Pyhän Hengen kanssa ja sadonkorjuu.
Uskovat olivat odottaneet Pyhän Hengen saapumista Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen kymmenen päivää, Apt. 1:14. Pyhän Hengen saapumiseen liittyi kolme selkeää merkkiä, helluntain ihmettä.

I Raju tuulenpuuska, j. 2
• Ensimmäinen oli raju tuulenpuuska, johon liittyi myös voimakas ääni. Sekä heprean san ruah että kreikan sana pneuma tarkoittavat asiayhteydestä riippuen joko tuulta tai henkeä. Pyhä Henki toimii tuulen tavoin. Hesekiel oli ennustanut tämän kaltaisesta Pyhän Hengen saapumisesta, Hes. 37:9-10. Jeesus vertasi Pyhän Hengen vaikutusta tuuleen, Joh. 3:8

II Tuli, j. 3
• Tuli toistui kirjoituksissa merkkinä Jumalan läsnäolosta. Mooses kohtasi Jumalan palavassa pensaassa. Jumala johdatti Israelin kansaa öisin tulipatsaassa erämaavaelluksen aikana. Siinain vuorella näkyi kuluttava tuli. Tulen hohde näkyi öisin ilmestysmajan yllä. Johannes Kastaja julisti, että Jeesus tulee kastamaan ihmisiä Pyhällä Hengellä ja tulella. Nyt helluntaina tuliset kielet tulivat näkyviin ja jakautuivat jokaisen läsnäolijan ylle ja he kaikki täyttyivät Pyhällä Hengellä.

III Pyhän Hengen inspiroima puhe
• Usein tarkastelemme pelkästään kielillä puhumista, mutta Pyhän Hengen vaikutus meidän kommunikaatioomme on laaja-alaisempi. Pyhä Henki näyttäytyi nimenomaan tulisina kielinä ilmaisten, että hän haluaa sytyttää meidän kielemme, meidän kommunikaatiomme taivaallisesta tulesta. Pyhä Henki haluaa muuttaa meidän kommunikaatiomme tapaa ja sisältöä.
• Kun Luukas kuvaa evankeliumissaan Jeesuksen toiminnan aloittamista, hän linkittää yhteen Pyhän Hengen voitelun ja kommunikaation sisällön, Luuk. 4:16-19. Näissä jakeissa mainitaan kolmesti se, että Pyhä Henki voitelee julistamaan. Tämän jälkeen Luukas poimii Jeesuksen puheista kolme eri ilmiötä, jotka ovat Pyhän Hengen voitelun tulosta. Jakeessa 22 hän mainitsee armon sanat, jakeessa 25 totuuden sanat ja jakeessa 32 vallan sanat viitaten valtaan ajaa ulos saastaisia henkiä. Näitä ulottuvuuksia Pyhä Henki haluaa vahvistaa kommunikaatiossamme.
• Helluntaijuhlille oli tullut monia eri kieliä puhuvia ihmisiä. Yksi helluntain ihmeistä oli se, että Pyhällä Hengellä täytetyt alkoivat puhua muille kielillä sen mukaan, mitä Henki antoi heille puhuttavaksi. Seurauksena kaikki läsnä olevat saivat kuulla omalla kielellään Jumalan suurista teoista, Apt. 2:11. Pyhä Henki haluaa auttaa meitä kommunikoimaan keskustelukumppanimme tai kuulijamme ymmärtämällä kielellä ja ilmauksilla. Seurakunta oli syntyessään kansainvälinen, monikulttuurinen ja monikielinen.
• Pyhä Henki synnyttää puhetta Jumalan suurista teoista. Niistä suurimmat ovat Jeesuksen kuolema meidän syntiemme tähden ja meidän sijastamme sekä hänen ylösnousemuksensa kuoleman valtojen voittajana.

Tuottaja: Turun Helluntaiseurakunta | Esiintyjät: Pekka Havupalo | Kesto: 00:35:34 | Ajankohta: 5.6.2022

 • Katso lisää

 • Kaikki/
 • Jaksot/
 • Klipit

Lahjoita

Tule tukemaan UskoTV:n työtä ja tue omalla lahjoituksellasi, niin että voimme tulevaisuudessakin tarjota sinulle hyviä ohjelmia katsottavaksi. Lahjoita nyt!

Select Payment Method
Personal Info

Terms

Donation Total: 20.00€

SOITA 0600-12500

Puhelun hinta 10,26 e/puh + pvm

Keräyslupa: RA/2021/1670
alkaen 1.1.2022, myöntäjä Poliisihallitus 9.12.2021. Varat käytetään Avainmedian medialähetystyöhön Suomessa ja ulkomailla.

Lisää katsottavaa