Palveleminen Jumalan voimassa
18.8.24 Kristiina Raassina
Otsikko: Palveleminen Jumalan voimassa
Oletko ollut väsynyt ja voimaton hengellisten haasteiden edessä? Omaiset ja ystävät eivät ole vielä uskossa. Oma hengellinen elämä ei vastaa sitä, mitä haluaisit. Oletko joskus epäillyt Jumalan antaman tehtävän mielekkyyttä? Eikä rukouskaan maistu samalta kuin ennen.
Mistä sitten saamme rohkaisua? Raamatusta, rukouksesta, lauluista, puheista…
Sinä olet tänään oikeassa paikassa. Jumala tahtoo rohkaista sinua sanansa kautta.
1. Pyhä Henki käyttää rohkaisijoita
Sakarjan kirja 4 luku: Sakarja näki yöllä näkyjä ja tässä yksi niistä. Hän näki 8 näkyä, joiden kautta Jumala halusi välittää huolenpitonsa ja rakkautensa omalle kansalleen. Sakarjan nimi tarkoittaa ”Jahve on muistanut”.
Profeetta Sakarja toimi Juudassa pakkosiirtolaisuudesta paluun jälkeen n. vuonna 520 eKr. Samoin kuin profeetta Haggai. Pakkosiirtolaiset olivat palanneet Babyloniasta vankeudesta jälleenrakentamaan temppeliä n. vuonna 538. 50 000 henkeä palasi Jerusalemiin Serubbaabelin ja ylipappi Joosuan johdolla. Rakennustyö oli kuitenkin viivästynyt yli kymmeneksi vuodeksi.
Luetaan luku 4.
Sakarja rohkaisi sanoillaan temppeliä rakentavaa Juudan hallitsijaa Serubbaabelia. Jae 9: ”Serubbaabelin kädet ovat laskeneet tämän temppelin perustukset ja hänen kätensä saattavat sen valmiiksi”.
Profeetta Sakarias sekä profeetta Haggai rohkaisivat kansaa jatkamaan.
Haggai muistutti kansaa tarkkailemaan omaa elämäänsä, mikä on oikea tärkeysjärjestys sekä käski lopettamaan murehtimisen ja rohkaisi jatkamaan rakennustyötä.
Haggai 1:5; Ja nyt Herra Sebaot sanoo näin: Tarkatkaa elämäänne! Te kylvätte paljon mutta saatte vähän satoa. Te syötte mutta ette tule kylläisiksi. Te juotte, mutta janonne ei sammu. Te pukeudutte, mutta teidän ei tule lämmin. Ja palkkatyöläinen panee työnsä palkan rikkinäiseen kukkaroon.
Jakeessa 13 Haggai kuitenkin muistuttaa, että Herra on kansan kanssa. Vaikka olisimme epäonnistuneet, niin Jumala ei hylkää meitä, jos vain etsimme Häntä uudestaan.
Haggai 1: 14 Herra herätti Juudan käskynhaltijalle Serubbabelin, Sealtielin pojan hengen, ja ylipappi Joosuan, Josadakin pojan, hengen ja koko jäljellä olevan kansan hengen. He tulivat koolle ja alkoivat tehdä työtä Herran Sebaotin, heidän Jumalansa, temppelin rakentamiseksi.
Jumala herätti tekemään työtä uudella innolla. Herra herätti hengen heissä.
Tämän päivän Jumalan temppeli on seurakunta. Seurakunnan keskellä on hyvä olla, koska voimme rohkaista toinen toistamme. Yhteinen rukous on tärkeää. Pyhä Henki puhuu meille.
2. Pyhä Hengen voima auttaa saavuttamaan päämäärän
Sak. 4:6 loppuosa ”Ei väellä eikä voimalla, vaan minun Hengelläni”, sanoo Herra Sebaot.
Jumala ilmoitti, ettei temppeli valmistu sotilaallisella voimalla tai fyysisellä lihasvoimalla vaan Jumala Hengen voimalla.
”not by might, nor by power but by My Spirit”, might = chayil (cha-yeel)= strengh, power, force, might (especially an army) sana esiintyy Raamatussa yli 230 kertaa ja tarkoittaa sotilaallista voimaa
Kommentaari: Maailma ympärillämme arvostaa pärjäämistä ja sinnikkyyttä, kovuutta ja vahvuutta. Maailma arvostaa myös kuluttamista. Ainoastaan Jumalan Hengen kautta voi saavuttaa sellaista, jolla on kestävää arvoa. Tässä Raamatun tekstissä kuvattu kansa, palaneet pakkosiirtolaiset olivat itsessään heikkoja ja ahdistettuja, mutta heillä oli tukenaan Jumalan voima.
Sakarja näki näyssä lampunjalan, jota loppumaton öljyvarasto piti palamassa (Sak 4:1–14). Serrubbabel ja Joosua kuvataan öljyllä voidelluiksi.
Muistuttaa meitä siitä, että tarvitsemme jatkuvasti Jumalan voimaa ja voitelua onnistuaksemme palvelussamme. Rukoillaan sitä, että meistä voitaisiin sanoa, että olemme öljyllä voideltuja, joista vuotaa Pyhän Hengen voimaa, ja että olemme koko maailman valtiaan palveluksessa.
3. Pyhä Henki siirtää esteet
Jakeessa 7 vuori kuvaa vastusta. Kun Jumalan henki on mukana työssä, niin vuoret muuttuvat tasangoiksi.
Jakeessa 10 Sakarja mainitsee pienten alkujen päivän. Herra kuitenkin iloitsi. Hän näki ennalta Serrubbaalin ja kansan työn lopputuloksen.
Jumalan voima tulee usein esiin heikkoudessa. Emme myöskään aina näe palvelutyömme lopputulosta tai hedelmää.
Meidät on kutsuttu rakentamaan Jumalan maailmanlaajuista seurakuntaa Jumalan voimassa. Sakarias rohkaisi kansaa myös sanomilla tulevaisuudesta. Jumala tuo vapautuksen Messiaan kautta. Messias-profetiat ovat meillekin rohkaisuna. Emme tiedä tulevaisuutta. Sakarjan profetioita toteutui 500 v. myöhemmin Jeesuksen elämässä. Vielä on profetioita toteutumatta Jeesuksen paluusta aikojen lopussa. Jumala tuntee tulevaisuuden.
”Tämä maailma ja elämä eivät olekaan vain se, minkä näemme fyysisillä silmillämme. Elämä onkin paljon suurempi ja syvällisempi todellisuus. Hengellinen ja maallinen liittyvät yhteen – kumpikin on tärkeä. Me tarvitsemme sydämen silmät nähdäksemme Herran todellisuuden ja kirkkauden pimeän maailman ja oman ahdistuksemme keskellä. Me tarvitsemme taivaallista innoitusta, jotta jaksamme elää ja palvella. Tämän innoituksen ja voiman tuo Pyhä Henki Sanan kautta. Tähän innoitukseen kuuluu sydämestä nouseva halu elää oikein, lähimmäiset huomioiden”. https://raamattuajassamme.fi/sakarjan-kirja/
Lopuksi
Yöllä voi nähdä unien lisäksi myös näkyjä.
Tarkistetaan oman elämän tärkeysjärjestys. Matt. 6:33
Ei jätetä kesken sitä palvelutehtävää, minkä Jumala on meille antanut. Olemme riippuvaisia Jumalasta, Pyhän Hengen voimasta. Kun Jumala on antanut meille tehtävän, Hän myös vastaa siitä, että se toteutuu. Meidän tulee suostua siihen. Kyse ei ole meidän taidoistamme tai resursseistamme vaan Pyhän Hengen voimasta.
Osallistutaan rukouskokouksiin. Siellä tulemme rohkaistuiksi. Sakariaan kirjasta löytyy vielä jae yhteisestä rukouksesta. Sak 8: 19-23
1. Rukouksessa iloitsemme siitä, mitä armahtava Jumala tekee.
2. Rukouksessa etsimme Jumalan kasvoja.
3. Kutsumme toisiamme yhteiseen rukoukseen.
4. Näemme rukousvastauksena sen, miten ihmiset etsivät Herraa, kun näkevät, miten Jumala toimii omiensa keskellä.
Vuonna 1748 teologi, saarnaaja ja lähetystyöntekijä Jonathan Edwards aloitti rukousliikkeen ”Concerts of Prayer”, joka perustui näihin jakeisiin. Jokaisen sukupolven tulee löytää omat rukousliikkeensä ja rukouselämänsä.
Muistetaan rukouksin tulevia tapahtumia. Esran kirjasta luemme, miten temppelin rakentamisen eri vaiheissa rukoiltiin Jumalaa. Myös ennen kuin työt aloitettiin. ( Esra 3)