Ehtoollisen ulottuvuuksia
Raamatunkohta: 1. Kor. 11:17-32 Pekka Havupalo, 2023-10-01
Teema: Ehtoollisen ulottuvuuksia
Syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina käsittelimme Jumalan kohtaamista ehtoollisessa juutalaisen pääsiäisaterian järjestyksen valossa. Nyt katsomme joitakin ehtoollisen ulottuvuuksia.
I Ehtoollinen on yhteyden ateria, j. 17-22
• Kun kokoonnumme ehtoolliselle kohtaamaan Jumalaa ja toisiamme, jotakin voi muuttua meissä myönteiseen suuntaan, tulla paremmaksi. Jumalan kohtaamisessa ja ihmisten kohtaamisessa on muutosvoimaa. Korinttilaisten ehtoollisenvietossa tapahtui muutosta, mutta väärään suuntaan. Väärä kehitys johtui eripuraisuudesta ja räikeästä yhteyttä hajottavasta menettelystä.
• Kokoontumiset tapahtuivat varakkaiden seurakuntalaisten kodeissa. He yleensä myös johtivat tilaisuuksia. Ehtoollista vietettiin yhteisen aterian jälkeen. Tyypillisesti näissä kodeissa oli kaksi eri kokoontumistilaa: pienempi, johon mahtui noin 10 henkilöä ja isompi, johon mahtui 30-50 henkilöä. Ennen uskoontuloaan rikkaat olivat tottuneet elämäntapaan, jossa he eivät olleet tekemisissä köyhempien ihmisten kanssa. Näyttää siltä, että he nytkin kokoontuivat keskenään pienempään huoneeseen runsaan pitopöydän ääreen. Köyhät kokoontuivat isompaan huoneeseen ja jäivät ilman tarjoilua. Monilla heistä oli aidosti nälkä.
• Paavalille tällainen menettely oli irvikuva Jumalan seurakunnasta. Pelkkä osallisuus samasta leivästä ja viinistä eivät ole ehtoollisen viettoa, jos samalla harjoitetaan yhteyttä hajottavaa toimintaa. Ehtoollisen keskeiset elementit ovat leipä, viini ja yhteys.
• Korinttilaisten menettely häpäisi Jeesuksen ristintyötä. Risti asettaa kaikki ihmiset samalle viivalle. Siksi Paavali sanoo, että seurakunnan kokoontumisissa pitäisi näkyä ihmistekoisten raja-aitojen kaatuminen: etnisten, sosiaalisten ja sukupuolirajojen (Gal. 3:27-28). Kaikilla on yhteinen identiteetti. Kaikki ovat pukeutuneet Kristukseen.
II Ehtoollinen on Jeesuksen muistoateria, j. 23-26
• Paavali mainitsee, että hän on saanut ja ilmoittanut. Tässä hän käyttää teknistä terminologiaa, jota rabbit käyttivät siirtäessään eteenpäin virallisia ja tärkeitä opillisia traditioita.
• Ehtoollisen vieton tarkoituksena on pitää elävänä mielessämme, mitä Jeesus teki uhratessaan itsensä meidän tähtemme, meidän puolestamme ja meidän sijastamme. Ehtoollinen pitää meidät kiinni syntisyytemme suuruudessa, Jumalan rakkaudessa ja armon tarpeessa.
• Ehtoollisella on julistava merkitys. Julistamme uskoamme Jeesuksen sovitustyöhön itsellemme, toisillemme, Jumalan kolminaisuudelle ja kaikille Pahan voimille. Samalla julistamme uskoamme siihen, että kerran Jeesus tulee takaisin, ”siihen asti, kun hän tulee”.
III Ehtoollinen on itsetutkistelun ateria, j. 27-32
• Kelvottomasti syöminen kohdistuu rikkaiden korinttilaisten yhteyttä hajottavaan toimintaan, jolla he tuhosivat ehtoollisen merkityksen. Tänään tämä voisi kohdistua henkilöihin, jotka jatkuvasti, tahallisesti ja voimakkaasti hajottavat seurakunnan yhteyttä.
• Itsensä tutkiminen tekee armosta riippuvaiseksi. Kukaan ei voi osallistua ehtoolliselle hyvyytensä perusteella. Uskon kautta Jeesukseen hänen täydellisyytensä luetaan hyväksemme. Itsensä tutkimisen tuloksena on ehtoolliselle osallistuminen ja kaikesta tuomiosta vapautuminen.